Call us toll free:
Top notch Multipurpose WordPress Theme!

Slide background

Angst en paniekgevoelens

Angst

Het angstspectrum is breed .Van verlegenheid tot paniekaanvallen.Van angst te falen tot een dwangstoornis.

Iedereen kent angst. Dat is gezond en hebben we nodig om alert te blijven. Maar soms loopt angst uit de hand en wordt angst ervaren in situaties waarbij dat niet nodig is. Controle is de kern van ons gedrag, maar als angst uit de hand loopt komen er te veel opties die gecontroleerd moeten worden.

Er ontstaat een angstig gedragspatroon. Dit disfunctionele gedragspatroon verstoort je dagelijkse leven. Je wilt controle uitoefenen op datgene wat er niet is namelijk gevaar. Dit los je bijvoorbeeld op door vermijden (niet meer naar een feestje durven) of door overmatig controleren (is de deur echt afgesloten en vijf keer teruglopen) door vaste rituelen, dwanghandelingen of dwanggedachten. Soms is er sprake van paniekaanvallen of hyperventilatieklachten.

Angstproblemen worden veroorzaakt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. In sommige families komt angst meer voor. Vaak ontstaat angst ten gevolge van ingrijpende levensgebeurtenissen.

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland ooit last heeft gehad van een angststoornis die het dagelijkse leven ernstig aantasten. Dus het is niet iets om je voor te schamen of om te verbergen.

Wil jij die belemmerende irreële  angsten, paniekaanvallen of faalangst kwijt?

FEMS Therapie Arnhem

Therapie voor de vrouw

Hyperventilatie, paniek en fobie

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie

Hyperventilatie wil zeggen dat je te snel of te diep ademt.
Het ontstaat door angst en spanning, vaak zonder dat je het zelf beseft.
Hyperventilatie kan geen kwaad, maar is erg vervelend.
De aanvallen kunnen regelmatig (dagelijks)terugkeren.

Bij hyperventilatie kun je last krijgen van:

  • benauwdheid en duizeligheid
  • pijn op de borst en hartkloppingen
  • tintelingen en droge mond
  • hoofdpijn en misselijkheid

 (bron thuisarts.nl)

Paniekaanval. 

Spanning en angst kunnen dus ten gevolge van verkeerd ademhalen lichamelijke klachten veroorzaken, dat noem je hyperventilatie. Hierbij kan angst ontstaan.

Als het angstgevoel gaat overheersen, dan heb je een paniekaanval. De paniek die je ervaart geeft aanleiding tot paniekgedachten.

Je denkt dat je dood gaat, je denkt bijvoorbeeld dat je een hartaanval hebt. In combinatie met de pijn op je borst lijkt dit heel reeel. Maar je gaat niet dood van een paniekaanval.

Je denkt dat je gek word, je hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt. Maar je wordt niet gek van een paniekaanval.

Een paniekaanval kan een paar minuten tot anderhalf uur duren.

De lichamelijke verschijnselen kunnen geen kwaad. 

 

Wat is een fobie

Een fobie is een heel gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situatie's. De angst kan gepaard gaan met heftige lichamelijke reactie's. Als je last hebt van een fobische angst weet je ergens wel dat je angst niet reel is maar de angst wint het van je gezonde verstand. 

Doordat je de angst graag wil vermijden kan het een ongewenst negatief effect gaan krijgen op je dagelijkse functioneren.

Aan een fobische angst zit vaak ook een verwachtingsangst gekoppeld. Je wordt al panisch als je er aan denkt dat je in een angstige situatie terceht kan komen.

Als een angst ontstaan is door een negatieve gebeurtenis kan EMDR goed worden ingezet om je angst te laten verdwijnen.

Bij angsten waarvan de oorsprong minder helder is kan hypno therapie worden ingezet.

 

hulp apps

De app hyperventilatie (keen on apps) staat vol informatie, tips en oefeningen bij hyperventialtie. 

Deze is gratis te downloaden in de app store van je telefoon.(i phone en i pad)

 Een handige andere app is adem je in- Balanz. Ook gratis. (alleen voor Iphone en I pad)