Call us toll free:
Top notch Multipurpose WordPress Theme!

Slide background

PTSS

Wat is PTSS?

PTSS staat voor Post Traumatische Stress Stoornis. Een patroon van klachten die je kunt ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis. Het ingewikkelde klachtenpatroon zoals PTSS zich in alle heftigheid kan manifesteren heeft een grote invloed op je dagelijkse bestaan. De klachten kunnen zich direct na de ingrijpende gebeurtenis ontwikkelen maar ook pas jaren later tot uiting komen.

Er zijn bij PTSS altijd één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen aan de klachten vooraf gegaan. De emoties die je tijdens of na de gebeurtenis hebt gevoeld waren intense angst, hulpeloosheid of afschuw. De klachten die je hebt zijn onder te verdelen in de volgende clusters.

- Herbelevingen. De gebeurtenis wordt voortdurend herbeleefd. Dit kan in de vorm van akelige dromen, flashbacks of zich opdringende gedachten zijn.
- Vermijding. Er is sprake van het aanhoudend vermijden van prikkels. Dit zijn gedachten, gevoelens, activiteiten en locaties die geassocieerd worden met de gebeurtenis.
- Er zijn aanhoudende klachten van verhoogde prikkelbaarheid. Dit zijn slaapstoornissen, concentratiestoornissen, hyperalertheid en schrikreacties die voor de gebeurtenis niet aanwezig waren.

PTSS ontwikkeld zich bij vrouwen vaak na fysieke mishandeling, seksueel geweld of psychische intimidatie. Als je twijfelt of er bij jou sprake is van een PTSS dan is het mogelijk bij Fems een (wetenschappelijk onderbouwde) test te doen. Op basis hiervan kunnen we ook een plan van aanpak opstellen ter verlichting van jouw klachten. Laat je verleden niet langer het heden bepalen. Kies voor leven in plaats van overleven. Maak snel een afspraak bij Fems. Soms heb je niet alle klachten zoals omschreven staat bij PTSS. Lees meer over klachten na heftige gebeurtenissen bij psychotrauma

De Cijfers

Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking maakt minimaal één traumatische ervaring mee tijdens zijn of haar leven. Ongeveer 10% van de mensen die een traumatische ervaring meemaakt ontwikkelt een PTSS. Het risico op het krijgen van een PTSS hangt af van het soort traumatische gebeurtenis dat is meegemaakt. Vrouwen ontwikkelen vaker een posttraumatische stressstoornis dan mannen. Ook is bekend dat mensen die eerder traumatische ervaringen hebben meegemaakt of een psychiatrische voorgeschiedenis hebben meer risico lopen op het ontwikkelen van PTSS.

Vrijblijvend advies over behandeling passend bij jouw klachten?

Dat kan in een gratis kennismakingsgesprek.
Het verhaal van Sara

 

Sara kijkt me bijna niet aan, vluchtig en alert schieten haar ogen af en toe mijn kant uit. Ik spreek haar taal niet, zij spreekt de mijne niet, we spreken Engels met elkaar.

Ze slaapt slecht, heel erg slecht. Ze heeft van die dromen. Dromen waarin alles weer terug komt. Dromen waarin mannen haar pijn doen. Dromen waarin ze elke keer weer geconfronteerd wordt met de groepsverkrachting die plaats heeft gevonden. Overdag blijft deze film zich in haar hoofd herhalen.

Ze heeft hierdoor van die angsten, de hele dag door, en ze mag niemand vertrouwen. Ze moet opletten 24 uur per dag. Ze schrikt van elk geluid dat ze hoort. Denkt soms dat ze er zijn, de mannen, om haar te doden.

Ze kan niet eten, kan niet drinken. Haar lijf doet pijn. En soms voelt ze helemaal niets meer. Sara wil soms ook dood zijn. Ziet geen toekomst. Trekt zich overdag terug. Niet in staat contact te maken met anderen. Voelt zich waardeloos. Ze vermijdt het liefst alles wat te maken heeft met haar leven.

Haar dochtertje wordt deze week 4  jaar.

Haar dochtertje is geboren 9 maanden na de groepsverkrachting.

Sara is 20 jaar en er is een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS)  vastgesteld.