Call us toll free:
Top notch Multipurpose WordPress Theme!

Slide background

Verlies en rouw

Rouwverwerking

 

 

 Voor verwerking staat geen tijd en er is geen juiste manier.

Er is alleen jouw tijd en jouw manier. 

 

Voel je welkom bij Fems: 

Als verlies (te) pijn blijft doen. 

   Als je niet komt tot een herwaardering van het leven. 

 Als je zoekt naar een (nieuwe) vorm om verder te leven. 

 Als je jouw verlies een eervolle plek wilt geven in je leven. 

 Als je eigen overlevingsstrategieën tegen je werken.  

 Als na jaren het verdriet heel heftig terugkeert. 

 Als er klachten zijn die je teveel belemmeren.

 Als je wilt praten.

 

FEMS is er ook voor jou bij rouw.

Kennismaken met FEMS?
Wat is rouwen?

Rouwen is het verwerken van groot verdriet. Rouwverwerking is de manier waarop iemand na een ingrijpende verdrietige ervaring tot rust probeert te komen.Vaak wordt rouwen gekoppeld aan het verlies van iemand waar je van hield. Maar het kan ook andere gebeurtenissen als oorzaak hebben, zoals ziekte, scheiding, ontslag of geen kinderen kunnen krijgen. Het gaat over verlies wat je diep raakt. Op welke manier je rouwt is voor een ieder verschillend.

Klachten

Lichamelijk kan rouw zich uiten in pijn, het lichaam kan letterlijk pijn doen van verdriet.

Vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieverlies, geen eetlust hebben zijn ook veel genoemde klachten bij rouw. Je kunt regelmatig overvallen worden door gevoelens  die je niet van jezelf kent zoals somberheid, angst, agressie, verwarring, woede, onmacht. Je kan last hebben van schuldgevoelens, overmatig piekeren.

Veel van bovengenoemde  klachten zijn normaal en horen bij het proces van rouw. Vaak zie je na verloop van tijd dat klachten afnemen. Er wordt wel eens gezegd dat de pijn na verlies alle seizoenen gevoeld moet hebben om enigszins tot rust te kunnen komen. Persoonlijk denk ik dat het niet mogelijk is rouw te koppelen aan tijd. 

Rouw is zeer persoonlijk. Iedereen heeft immers zijn eigen ervaringen en manieren van omgaan met heftige zaken. Ook de rol of betekenis van diegene of datgene wat je verliest is hierin bepalend. Verlies zet het leven in een andere context. Spiritueel gezien kan het zijn dat datgene wat je ooit geloofde niet meer dezelfde waarde heeft. Dit kan verwarring en somberheid geven.

rouwtaken

Als je rouwt zijn er een aantal taken om te volbrengen. 

Rouwtaken zijn: 

  • Aanvaarden van het verlies.    
  • Verwerken van de pijn.      
  • Aanpassen aan het leven waarin datgene wat je bent verloren ontbreekt.    
  • Het verlies emotioneel rust geven zodat je de draad van het leven kan oppakken.

Het doorwerken van deze taken is zwaar. Het kan zijn dat je het overzicht verliest. Dat aanvaarding van het verlies voelt als verraad. Dat verwerking wordt vermeden omdat het teveel pijn doet. Dat het aanpassen aan het leven voelt als volslagen onzinnig. Dat je wel wilt, maar niet meer kunt functioneren.

In het rouwproces kan het best zijn dat zich een depressie heeft ontwikkeld. Dit verschilt van rouw maar laat zich moeizaam onderscheiden. Soms is het noodzakelijk aandacht voor de depressie te hebben om verder te kunnen met rouw. 

Rouw kan ook vastlopen of een verlaat begin hebben.

Als je twijfelt of het zin heeft een afspraak te maken maak dan gebruik van het gratis kennismakingsgesprek. Bij rouw is het mogelijk dat dit gesprek bij je thuis plaatsvindt.

 

 

Verborgen rouw van de schaduwweduwe

 

Wat nu als je de geheime minnares bent van de overledene? Jouw liefde mocht er niet zijn en je rouw dus ook niet. Je bent een schaduwweduwe.

Ben jij een schaduwweduwe. Neem contact op met Fems om jouw verdriet een vorm te geven. Het kan voorkomen dat rouw zich gaat vastzetten in allerlei psychische en somatische klachten. Zorg voor je gezondheid en maak die afspraak.

Boekentip

 

Carolien Harrems, Schaduwweduwe, passie en pijn van een minnares

Vaak humoristisch, met interviews en een genuanceerde houding schetst Carolien Harrems in haar boek Schaduwweduwe het ontstaan en verloop van veel driehoeksverhoudingen, maar vooral ook de afloop als de minnaar overlijdt. ‘Bijna elke minnares is vanaf het begin van de verhouding al bang dat haar minnaar dood gaat en zij niet op de hoogte gebracht zal worden. En dus ook de kans niet zal krijgen afscheid te nemen,’ aldus Harrems. De minnares zal zelf het heft in handen moeten nemen.

altISBN: 9789025955472  Prijs: € 17,50