Call us toll free:
Top notch Multipurpose WordPress Theme!

Slide background

Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie. Het is een verbale therapie waarbij gewerkt wordt met een hypnotische trance. 

Als je veel denkt en druk bezig bent dan is je breinactiviteit hoog. Hoe meer je ontspannen raakt hoe lager de activiteit in het brein. Je raakt in trance. Een ieder kent het  fenomeen in trance zijn. Het verdiept zijn in een boek en daardoor geluiden om je heen niet meer waarnemen is vaak de meest herkenbare. Bij hypnotherapie wordt diezelfde trance opgewekt. 

Door het bewust opwekken van deze trance ga je ontspannen. In de diepe ontspanning die volgt is het mogelijk je  concentratie naar binnen te richten. Hierdoor kom je in contact met  je onderbewuste. Hier ga je onder begeleiding op zoek naar ervaringen, overtuigingen die gerelateerd zijn aan problemen die je in je huidige leven ervaart. 

Onbewuste processen worden als het ware bewuster waardoor nieuwe inzichten plaats kunnen vinden. Het is mogelijk contact te maken met oude pijn waardoor deze verwerkt kan worden.

Ik vertel je graag meer over hypnotherapie. Je kunt hiervoor gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek plannen bij mijn praktijk in Arnhem. 

FEMS is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten.

Veel gestelde vragen over hypnotherapie

Wat is hypnose?

Je bent vaker ‘onder hypnose’ dan je denkt! Als je dagdroomt, of misschien opgaat in die ene speciale film of dat boek… Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. Je zet ze als het ware op een zijspoor. Dit type trance (hypnose) wordt gebruikt bij hypnotherapie. Je bent dan echt helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is minder belangrijk. Zo ontstaat ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je mee gekomen bent. Trance is een fase tussen waken en slapen in. Je komt daar doordat de hypnotherapeut je met suggesties daarheen begeleidt. In deze toestand komen er vaak beelden uit je onbewuste die je op het goede spoor van een oplossing brengen.

Hoe werkt hypnotherapie?

In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf. In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken.

Bij welke klachten kan ik hypnotherapie gebruiken

Met hypnotherapie worden veel klachten verminderd of verholpen. Omdat ieder mens uniek is en elke klacht of hulpvraag anders is, zou het onzorgvuldig zijn hier te stellen dat bepaalde klachten opgeheven worden met hypnotherapie. Door wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de behandeling met hypnose is aangetoond dat veel klachten in aanmerking komen voor behandeling met hypnotherapie. Hypnotherapie biedt steun, inzicht in eigen handelen en kwaliteiten, vermindering van of beter kunnen omgaan met de klachten en bij sommige klachten of problemen klachtenvrij zijn. Hieronder een greep uit de lijst van klachten, waarvan in de praktijk is gebleken, dat deze zinvol behandeld kunnen worden met hypnotherapie: 
- Afleren van ongewenst gedrag
- Angsten, fobieën  
- Burn out
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Depressieve gevoelens
- Emotionele uitbarstingen
- Inzicht krijgen in eigen mo­ge­lijkheden
- Nervositeit en spanning
- Pijnklachten
- Psychosomatische klachten, bijvoorbeeld maag­- en darmklachten, hyperventileren
- Seksuele problemen
- Slaapproblemen
- Stress
- Trainen van vaardig­he­den
- Traumaverwerking
- Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces

Vrijblijvend en kosteloos kennismaken?

Maak vandaag nog een afspraak!